Eerste BBJ-787 wordt in gebruik genomen

Volgende maand (juli 2016) zal de allereerste privé versie van de Boeing 787 Dreamliner in gebruik worden nemen. De eerste privé versie van de Boeing 787 is gekocht door een Chinees bedrijf en deze wordt hiermee de eerste gebruiker van de zogeheten BBJ-787.

Het prijskaartje van het nieuwe toestel bedraagt maar liefst €260 miljoen en het privé vliegtuig kan een afstand van bijna 16.000 kilometer afleggen, omgerekend is dit ongeveer 17,5 uur non-stop vliegen.

Nieuw markt door meer betrouwbare en efficiëntere vliegtuigmotoren

Volgens CEO Stephen Vella van Kestrel Aviation Management, dat meewerkte aan het ontwerp van de speciale Dreamliner, is er een nieuwe markt ontstaan voor tweemotorige widebodytoestellen zoals de B787 en de A350.

Voorheen waren twinjets nauwelijks in trek voor het gebruik als privé jet. Dit had voornamelijk te maken met de ETOPS-regelgeving (Prestatiestandaarden voor tweemotorige vliegtuigen met een vergroot bereik), waardoor deze toestellen op veel plekken niet mochten vliegen.

Door de komst van meer betrouwbare en steeds efficiëntere vliegtuigmotoren kan het vliegbereik van de twinjets worden uitgebreid. De relatief zuinige vliegtuigen winnen daardoor snel terrein ten koste van viermotorige concurrenten zoals de Boeing 747 die in verhouding veel duurder zijn.

Grootste afzetmarkt voor de BBJ-787

Volgens Vella zal er de komende 15 tot 20 jaar vooral uit het Midden-Oosten en Azië veel vraag zijn naar de BBJ-787.

Bron: www.upinthesky.nl

First Class Aviation Gallery