Veelgestelde vragen – FAQ

Aan First Class Aviation worden regelmatig dezelfde vragen gesteld over het vliegen met privé jets. Voor het gemak hebben wij daarom een aantal veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions – FAQ’s) voor u op een rijtje gezet.

Veelgestelde algemene vragen

Is het ook mogelijk om alleen één stoel te boeken op een privé jet?

Wanneer u een privé jet boekt dan boekt u het gehele toestel. De charterprijs voor het vliegtuig veranderd dan ook niet of u nu alleen vliegt of met alle stoelen aan boord bezet. De enige kleine variatie die in de charterprijs kan ontstaan is wanneer het passagiersaantal wijzigt omdat er per passagier aan boord luchthavenbelasting betaald moet worden.

Hoe lang duurt het voordat ik antwoord krijg als ik een vrijblijvende offerte aanvraag?

Dit is afhankelijk van de complexiteit van de aanvraag maar voor vluchten binnen Europa heeft u binnen 24-uur een vrijblijvende offerte. Heeft u dringend een indicatieprijs nodig dan kunt u te allen tijde ook telefonisch contact met ons opnemen en ontvangt u direct een gerichte prijsindicatie.

Met hoeveel verschillende operators en luchtvaartmaatschappijen werken jullie?

First Class Aviation heeft een wereldwijd netwerk met meer dan 2000 operators en luchtvaartmaatschappijen die gezamenlijk meer dan 7000 privéjets en vliegtuigen beheren. Hierdoor kunnen wij voor elke aanvraag altijd het meest geschikte toestel aanbieden.

Moet ik BTW betalen over mijn vlucht?

BTW-vrijstelling is van toepassing op alle grensoverschrijdende vluchten. Gaat het om een binnenlandse vlucht dan is BTW wel van toepassing en wordt de vlucht belast met het BTW percentage dat geldt in het land waarin de vlucht plaatsvindt.

Wat is de-icing?

De-icing is het vliegtuig ijsvrij maken als het gesneeuwd of gevroren heeft om ervoor te zorgen dat het vliegtuig veilig kan vertrekken. Of de-icing nodig is hangt af van de actuele weersomstandigheden daarom worden deze kosten altijd pas achteraf gefactureerd (dit gebeurd tegen kostprijs).

Wat is een luchthavenslot?

Een luchthavenslot is een vooraf verkregen toestemming van de luchthaven om op een bepaald tijdstip op een specifiek vliegveld te landen of vertrekken.

Mag mijn hond of kat in de cabine van een privé vliegtuig?

Vliegen met huisdieren is geen probleem zolang het huisdier beschikt over de juiste en geldige documenten welke benodigd zijn om met huisdieren zoals honden of katten te mogen reizen. Voor vragen hierover kunt u ook contact opnemen met één van onze medewerkers.

Veelgestelde vragen voor vertrek

Wat gebeurd er bij aankomst op de luchthaven?

De meeste grote luchthavens beschikken over aparte VIP-Terminals (zogenaamde General Aviation Terminal GAT of Fixed Base Operator FBO) waar u incheckt en waarvandaan uw vlucht ook vertrekt. Vaak kunt u bij deze VIP-Terminals dichtbij parkeren en staat het vliegtuig letterlijk voor de deur geparkeerd.

Hoe lang voor vertrek van mijn vlucht moet ik inchecken?

First Class Aviation adviseert zijn passagiers om circa 30 minuten voor gepland vertrek aanwezig te zijn op grote luchthavens. Bij kleine luchthavens is dit uiterlijk 15 minuten voor gepland vertrek.

Wie ontvangt mij op de luchthaven?

Bij uw vertrek vanuit Nederland of België wordt u ontvangen door een medewerker van First Class Aviation samen met één van de piloten die u naar het toestel begeleiden. Voor de terugvlucht zal één van de piloten u begeleiden samen met een vertegenwoordiger van de afhandelingsagent. Als u vervoer van of naar de luchthaven nodig heeft dan kunt u dit aan First Class Aviation vragen, wij regelen dit graag voor u.

Hoe weet ik waar ik moet zijn op de luchthaven?

De meeste grote luchthavens beschikken over aparte VIP-Terminals (GAT of FBO). First Class Aviation vermeld in de vluchtbevestiging waar u precies moet zijn inclusief adresgegevens en telefoonnummers.

Wat gebeurd er als ik de vertrektijd wil aanpassen?

Bij privé vliegen draait alles om flexibiliteit dus mocht het nodig zijn om de vertrektijd te wijzigen dan is dit over het algemeen geen probleem. Graag vernemen we dit wel zo spoedig als mogelijk omdat er dan nieuwe Air Traffic Control en luchthaven slots aangevraagd moeten worden die overeenkomen met de nieuwe gewenste vertrektijd.

Kan ik op het laatste moment een extra passagier meenemen?

Vaak is dit geen probleem maar om vervelende situaties zoals vertraging voor u en uw gasten te voorkomen is het advies om dit eerst via First Class Aviation te laten controleren. Bijvoorbeeld omdat er voor vliegvelden met een korte landingsbaan een beperking kan zijn in het maximum aantal passagiers of het maximum “take off weight”.

Hoeveel bagage kan ik aan boord meenemen van mijn privéjet?

De hoeveelheid bagage die kan worden meegenomen is afhankelijk van de grootte van het vliegtuig en het aantal passagiers. Voor een kleine jet is de normale bagagelimiet één stuks bagage per passagiersstoel plus handbagage. Midsize en heavy-jets hebben een grotere bagageruimte waarin meer koffers, bagage past.

Moet ik nog steeds mijn paspoort of identiteitskaart laten zien?

Afhankelijk van de bestemming en uw nationaliteit wordt hier in sommige gevallen niet om gevraagd maar First Class Aviation adviseert om te allen tijde een geldig reisdocument bij u te dragen, ook bij binnenlandse vluchten.

Veelgestelde vragen over privé jets

Vliegen privé jets sneller dan airline vliegtuigen?

De vliegsnelheden van privé jets variëren enorm en zijn sterk afhankelijk van het type privé jet. Bijvoorbeeld het snelste burgerluchtvaartvliegtuig op de markt is een privé jet maar veel en met name kleinere privé jets (zogenaamde very light-jets) zijn langzamer dan airline vliegtuigen. Wanneer u privé vliegt wordt de meeste tijdwinst behaald op de grond door de korte check-in tijd, er is geen vertraging en u hoeft niet op de bagage te wachten wat privé vliegen een stuk sneller maakt dan vliegen met een lijndienst.

Hoe weet ik of mijn privéjet veilig is?

First Class Aviation werkt enkel samen met streng geselecteerde operators en luchtvaartmaatschappijen welke voldoen aan alle internationaal geldende regels, veiligheidseisen en beschikken over een zogenaamde; AOC – Aircraft Operator Certificate. Een AOC is een overheidsdocument voor operators en luchtvaartmaatschappijen dat toestemming geeft om commerciële vluchten uit te voeren. Dit document wordt uitgereikt door de nationale coördinator voor burgerluchtvaart of “National Aviation Authority (NAA)” die per land de goedkeuring en regelgeving van burgerluchtvaart overziet.

Welk type privévliegtuig is het meest geschikt voor mijn aanvraag?

Dit is afhankelijk van uw aanvraag en wensen maar First Class Aviation bekijkt altijd vrijblijvend voor u de beste vliegmogelijkheden waarbij u vaak meerdere typen privéjets krijgt aangeboden. Factoren waar onder andere naar gekeken wordt zijn; te vliegen afstand, aantal passagiers, hoeveelheid bagage en het budget.

Hoeveel piloten zijn er aan boord van mijn privéjet?

Voor al onze vluchten geldt dat er minimaal twee ervaren, gekwalificeerde piloten aan boord zijn. Bij de meeste helikopters wordt er met één pilot gevlogen.

Wat voor catering is er aan boord?

Dit is afhankelijk van het type toestel voor de kleinste privéjets, zogenaamde very light-jets bestaat de catering uit diverse zoete en hartige snacks. Voor grotere toestellen zoals light-jets en midsize-jets wordt standaard (meestal koude) VIP-catering geserveerd die geschikt is voor het tijdstip van de dag zoals bijvoorbeeld een ontbijt, diverse belegde sandwiches, canapés, vers fruit etc. De grootste privéjets de zogenaamde heavy-jets beschikken vaak over een volledige galley waar ook warme VIP maaltijden bereid kunnen worden. Verder geldt op alle vluchten het “open bar” principe en is er de keuze uit diverse (alcoholische)dranken aan boord. Heeft u speciale cateringwensen maak deze dan kenbaar, indien mogelijk wordt het graag voor u naar wens aangepast.

Kan ik speciale catering bestellen voor aan boord?

Speciale cateringwensen kunnen bijna altijd worden ingewilligd omdat er op de meeste luchthavens cateringbedrijven zijn of anders wel een nabijgelegen restaurant of hotel.

Ik wil alleen met nieuwe privé jets vliegen, kan ik dit aangeven?

Dit is een veel voorkomende vraag van onze klanten. First Class Aviation kan voor u de toestelopties filteren op bouwjaar en u enkel nieuwe toestellen aanbieden.

Is er een toilet aan boord?

Bij alle aangeboden privé jets en vliegtuigen is een toilet aan boord, enkel de kleinste toestellen (4-persoons) beschikken niet over een toilet (alleen een nood-toilet). First Class Aviation zal in de offerte aangeven als er alleen een nood-toilet aan boord is. De grootste privé jets, zogenaamde heavy-jets hebben vaak twee toiletten aan boord.

Staat uw vraag er niet tussen?

Heeft u het antwoordt op uw vraag niet kunnen vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze ervaren medewerkers zullen u graag te woord staan om uw vragen te beantwoorden.

First Class Aviation Gallery