Alles wat u moet weten over een jetlag

23 juli 2021 – Iedereen die wel eens een lange reis gemaakt heeft, weet dat de kans aanwezig is om te maken te krijgen met een jetlag. Het is een van de bijkomende ongemakken van een lange vliegreis. Hoe verder u reist, hoe meer tijdzones u passeert en hoe meer last u van een jetlag kun hebben. Een jetlag is nooit helemaal te voorkomen maar er zijn wel allerlei manieren om de effecten ervan te beperken. Wij gaan u in dit blog alles wat u moet weten over een jetlag uit de doeken doen én geven tips hoe u dit nare euvel zo veel mogelijk kunt voorkomen.

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een verstoring van het normale slaap-waakritme. Deze verstoring ontstaat wanneer men verschillende tijdzones passeert. Hierdoor raakt de biologische klok tijdelijk van slag. U kunt er vanuit gaan dat het lichaam voor elk uur tijdsverschil een dag nodig heeft om te herstellen. De verschijnselen van een jetlag kunnen zo hevig zijn dat ze het plezier van een vakantie of het nut van een zakenreis behoorlijk kunnen belemmeren.

Het ontstaan van een jetlag

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is lang vliegen niet de oorzaak van een jetlag. Het gaat erom hoeveel tijdzones men tijdens een vlucht doorkruist. Daarnaast is bewezen dat ook de vliegrichting van invloed is op het ontstaan van jetlags. Mensen krijgen vaak meer last van een jetlag als ze van west naar oost vliegen. U reist dan namelijk met de tijd mee. Hierdoor wordt de dag korter en raakt uw biologische klok van slag. Wordt er van noord naar zuid (of omgekeerd) gevlogen, zijn er vaak geen jetlag klachten. Er worden bij dit soort vluchten dan ook maar het minimale aantal tijdzones gepasseerd.

Tips om een jetlag te voorkomen

Het is natuurlijk super vervelend om last te hebben van een jetlag. Niet alleen kan een vakantie erdoor in het water vallen ook een zakenreis kan op een fiasco uitlopen door een jetlag. Gelukkig zijn er een aantal tips om de kans op jetlag te verkleinen. We zetten ze hieronder voor u op een rijtje:

  • Ga uitgerust op pad
  • Gebruik geen cafeïne of alcohol aan boord
  • Drink wel voldoende water en sappen en zorg dat u gehydrateerd blijft
  • Huur een privéjet waardoor u zelf de aankomst tijd kunt bepalen
  • Beweeg tijdens de vlucht
  • Zorg bij extreem lange vluchten dat er een tussenstop ingelast wordt om te kunnen acclimatiseren.

Niet alleen brengt het huren van een privéjet een hoop voordelen met zich mee maar doordat het daarnaast ook zeer veel vrijheden met zich mee brengt kunt u er ook nog eens het risico op een jetlag zo klein mogelijk mee houden.

First Class Aviation Gallery