Diverse feiten en fabels over vliegen in een privéjet

Anno 2024 is vliegen met een vliegtuig nog steeds één van de veiligste manieren om te reizen, zo niet de veiligste optie. Dit is een leuk feitje en zo bestaan er nog heel veel leuke feiten (en fabels) over vliegen. Wij lichten de leukste feiten en fabels uit, zodat jij voor je vlucht jouw reispartner of buurman/vrouw in het vliegtuig kunt bijscholen over deze leuke weetjes!

Het cabinepersoneel mag een passagier aan boord arresteren

Het is een feit dat het cabinepersoneel, op verzoek en uit naam van de gezagvoerder een passagier aan boord mag arresteren. Dit gebeurt enkel als een passagier de veiligheid aan boord in gevaar brengt. In elk vliegtuig zijn er om die reden ook handboeien aanwezig. Omdat de piloot het gezag over de vlucht heeft en om die reden de veiligheid van de passagiers moet waarborgen, mag het cabinepersoneel uit naam van de gezagvoerder een persoon arresteren. Enkele voorbeelden uit het verleden van redenen waarom iemand aan boord gearresteerd is, zijn het doen van (valse) bommeldingen, agressief gedrag en het AirDroppen van nare foto’s.

Onweer zorgt voor een verhoogde kans op een crash

Dit is gelukkig een fabel, want onweer vergroot de kans op een crash namelijk niet. Op het eerste oog is bliksem en vliegtuigen geen gelukkig huwelijk, maar ongeveer 50 keer per dag wordt er ergens in het wereldwijde ruim een vliegtuig geraakt door bliksem. Als passagier merk je eigenlijk bijna niets van een blikseminslag: een klap en een flits. Verder niets! Je merkt als passagier dus weinig, maar voor grondmedewerkers is er wél werk aan de winkel. Zij moeten, zodra het vliegtuig geland is en opnieuw wil opstijgen, diverse dingen controleren zoals schroeiplekken. De vliegveiligheid wordt dus niet in gevaar gebracht voor passagiers.

Het openen van een vliegtuigdeur is mogelijk tijdens een vlucht

Ook dit is een fabel! Een passagiersdeur in het vliegtuig kan enkel geopend worden als de druk binnen en buiten het vliegtuig gelijk is. Na het opstijgen is dit dan ook niet meer het geval, omdat de luchtdruk op hoogte te laag is voor de mens. Om die reden wordt er in het vliegtuig een hogere luchtdruk gecreëerd. Door de cabinedruk die wordt uitgeoefend op de deur, is het onmogelijk om de deur op kruishoogte te openen. Na landing is het drukverschil weg, waardoor de deur geopend kan worden door het cabinepersoneel.

Als passagier op de middelste stoel zijn beide armleuningen van jou

Ook al is het nergens echt vastgelegd, is dit toch een feit. Volgens de etiquette dan toch! Als passagier in de middelste stoel heb je het al niet breed (letterlijk). De passagier aan het raam heeft al een armleuning én een muur waar hij/zij lekker tegenaan kan leunen, terwijl de passagier aan het gangpad een armleuning én extra beenruimte heeft. Uiteraard is dit een etiquette en is er niets vastgelegd. Dit betekent dat je met je twee buren tóch een compromis zou moeten sluiten. Heb je hier nou écht geen zin in?  Boek dan een privéjet bij First Class Aviation en geniet van veel voordelen tijdens je vlucht. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

First Class Aviation Gallery