Kan mijn vlucht ook op een grote luchthaven landen?

17 januari 2022 – Een van de vele voordelen van vliegen met een privé vliegtuig is dat u enorme vrijheid heeft om te stijgen en te landen waar het u uitkomt. Vliegt u met een helikopter? Dan zijn er zelfs nog meer mogelijkheden. Afhankelijk van de geldende regels kunt u er dan ook voor kiezen om u op een landingsplatform op het dak van een gebouw af te laten zetten. Over een luxe entree gesproken! Met een vliegtuig is die optie er natuurlijk niet, maar u bent vooral benieuwd naar de opties die u wel heeft. Kunt u bijvoorbeeld landen op een grote luchthaven zoals Schiphol of London Gatwick Airport? U leest het in dit artikel.

Op welke grote luchthavens kan ik landen?

In de veel gevallen stijgen en landen privé toestellen ‘gewoon’ op een vliegveld dat dichtbij de bestemming ligt. Dat kan een grote, internationaal bekende luchthaven zijn of een kleine luchthaven met slechts één of twee landingsbanen. Het voordeel van een privé jet is namelijk dat u heel direct naar uw bestemming reist. Een lange autoreis voor of na de vlucht is dan ongewenst. Als de optie er is om op een luchthaven in de buurt te landen, is dat dus ook een logische keuze.

Geschikte locatie voor uw vlucht

Wanneer u een vlucht boekt bij First Class Aviation gaan we voor u op zoek naar de meest geschikte locaties om te stijgen en landen. Wilt u graag op een specifieke airport landen, dan is dat mogelijk. Hierbij dienen we wel rekening te houden met de beschikbare ruimte op de bestemming. Er zijn in totaal 2000 geschikte luchthavens waar wij vertrekken of aankomen.

Is het aan te raden om op een groot vliegveld te landen?

Dit hangt sterk af van het toestel waar u mee vliegt. Grotere toestellen zoals een airliner zijn te groot voor bepaalde luchthavens en kunnen dus alleen maar landen op luchthavens met een landingsbaan die breed en lang genoeg is om voldoende ruimte te bieden aan het kolossale toestel. Wanneer u met een kleinere jet vliegt is het vaak gunstiger om op een kleinere luchthaven te landen. Dat heeft meerdere redenen:

Wachttijden in de lucht

Met een privé jet ontloopt u de drukke aankomst- en vertrekhallen en bespaart u zich dus een hoop wachttijd. Op grote luchthavens is het echter gebruikelijk dat een vlucht een korte periode rond het vliegveld navigeert terwijl er op goedkeuring om te landen gewacht wordt. Dit verlengt uw vlucht onnodig, waardoor u alsnog moet wachten en de rekening oploopt. Bij kleinere luchthavens zijn deze wachttijden in de lucht er niet of nauwelijks.

Kwetsbare jets

Op luchthavens gelden zeer strenge protocollen en richtlijnen die ervoor zorgen dat vliegtuigen en jets veilig kunnen landen, stijgen en taxiën. Ondanks dat blijven er altijd risico’s kleven aan het landen en stijgen in de nabijheid van andere toestellen. Op een grote luchthaven zijn er niet alleen meer toestellen die kort voor en na uw vlucht opstijgen of landen, ze zijn ook nog eens vele male groter en hebben een hogere snelheid dan uw jet. Voor een ervaren piloot is dit niet zo’n probleem, maar voor een jonge piloot kan dit wel een uitdaging vormen.

Niet ingericht op kleine jets

Een grote luchthaven is zeer efficiënt ingericht voor de grote airliners die om de paar minuten arriveren. Voor een jet ligt dat iets anders. Het navigeren naar de uiteindelijke parkeerplaats duurt langer, u moet mogelijk verder lopen en de controles nemen meer tijd in beslag.

Drukte rond de luchthaven

Hoe groter de luchthaven, hoe drukker het op de weg is. Stelt u voor: u vliegt razendsnel naar de luchthaven, zit binnen 15 minuten in de auto en komt vervolgens in een file terecht waardoor uw reistijd alsnog met een uur oploopt. De drukte op de wegen rond een klein vliegveld ligt een stuk lager. Wel zo prettig.

First Class Aviation Gallery