Wat is de invloed van het weer op mijn privévlucht?

Het vliegen met een privé jet is een luxe en comfortabele manier om van de ene bestemming naar de andere te reizen, zonder gedoe of stress van commerciële luchthavens. Tijd en moeite worden daarmee bespaard. Maar net als bij commerciële vluchten kan het weer van invloed zijn op de veiligheid en betrouwbaarheid van een privévlucht. Welke maatregelen worden er getroffen wanneer de weersomstandigheden slecht zijn? In dit artikel beschrijven we ze.

Factoren die worden beïnvloed door weersomstandigheden

Het zicht van de piloot is een van de belangrijkste aspecten waar het weer invloed op heeft. Wanneer er mist of laaghangende bewolking in de lucht hangt en er daardoor weinig zicht is, kan het voor de piloot een lastige klus worden om veilig te navigeren en te landen. Dit geldt ook bij hevige regenval, sneeuw of ijzel. Deze neerslag beperken evenzo het zicht wat het voor de piloot moeilijker kan maken om het toestel te besturen en op een veilige manier op te stijgen en te landen.

Oppassen voor turbulentie

Daarnaast kan wind een flinke boosdoener zijn. Als de windvlagen te sterk zijn, wordt het een pittige taak voor de piloot om het toestel stabiel te houden en op koers te blijven. Tevens kan harde wind ook turbulentie veroorzaken. Dit kan voor een oncomfortabele situatie zorgen onder de passagiers van de privé jet.

Ook in de lucht kan het glad zijn

Sneeuw en ijs zijn twee weersomstandigheden die het vliegen bijzonder uitdagend kunnen maken. Sneeuw kan de baan glad maken en het zicht beperken, terwijl ijs zich kan ophopen op de vleugels en de controle van het vliegtuig kan beïnvloeden.

Welke maatregelen worden er getroffen bij slecht weer?

Ondanks slechte weersomstandigheden, kan de piloot toch het besluit maken om op te stijgen vanaf de luchthaven. Dit gebeurt echter alleen als de piloot zelf over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om met eventuele riskante situaties om te gaan. Bovendien moet de piloot een uitgebreide risicoanalyse uitvoeren voordat hij besluit om op te stijgen. De veiligheid van de passagiers en de bemanning heeft te allen tijde te hoogste prioriteit.

De piloot neemt de meest veilige beslissingen

Wanneer ernstige weersomstandigheden zich pas tijdens de vlucht voordoen, kunnen piloten proberen deze onweersbuien of regenvallen te vermijden of deze veilig te navigeren. Als de omstandigheden toch te sterk zijn, kan de piloot besluiten om de vlucht uit te stellen of te annuleren. Bij hevige wind kan de piloot besluiten om een andere route te nemen of de vlucht uit te stellen tot het weer verbetert.

Het boeken van een privévlucht

Ondanks eventuele vervelende weersomstandigheden, mag het de pret niet derven om met een privé jet te reizen. U kunt deze vrijblijvend boeken bij ons. First Class Aviation werkt enkel samen met streng geselecteerde operators en luchtvaartmaatschappijen welke voldoen aan alle internationaal geldende regels, veiligheidseisen en beschikken over een Aircraft Operator Certificate. Daarmee garanderen wij u dat u van begin- tot eindbestemming een veilige en zorgeloze vlucht heeft.

 

First Class Aviation Gallery