Welke documenten heb ik nodig om privé te vliegen?

16 juni 2021 – Steeds meer mensen ontdekken het gemak van het huren van een privé jet. Deze optie heeft dan ook erg veel voordelen ten opzichte van het gebruikmaken van een reguliere lijndienst. Toch zijn er ook bij het vliegen met een privé vlucht een aantal zaken die er nou eenmaal bij horen maar waar vaak nog wel wat misverstanden over zijn. De documenten die nodig zijn om privé te vliegen zijn daar een goed voorbeeld van. Daarom vertellen we er in deze blog meer over.

Voordelen van een privéjet

Zoals aangegeven heeft het vliegen met een privéjet talloze voordelen. Denk daarbij aan de relatief korte tijd die u pas van tevoren op de luchthaven hoeft te zijn, het zelf bepalen van de vertrektijden , zelf het reisgezelschap kunnen samenstellen en bovenal niet meer in die lange rij op de luchthaven staan. De rijen voor het inchecken of de kofferafgifte, de rijen voor de security en als het even tegenzit ook nog een die rijen voor de douane. Hoewel dat allemaal tot het verleden behoort bij het gebruik van een privéjet wil dat niet automatisch zeggen dat u ook meteen volledig van de paspoortcontrole af bent.

Benodigde documenten bij een privévlucht

In tegenstelling tot wat soms wel eens gedacht wordt, is ook bij het vliegen met een privé jet een paspoort of identiteitskaart nodig. Dit is afhankelijk van waar de vlucht naar toe gaat. Binnen de Schengen volstaat een identiteitskaart. Daarbuiten is echter alleen een paspoort geldig. Of u nu met auto, trein of welke vorm van vliegen dan ook op reis gaat, de regels voor grensoverschrijding veranderen niet. U moet zich dus te allen tijde kunnen identificeren. De politie en de douane kunnen u op elk moment vragen om uw identiteit te bewijzen.

Niet alleen een paspoort of identiteitskaart behoren tot de benodigde documenten bij het privé vliegen, sommige landen hebben ook een visumplicht. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om te zorgen dat al deze documenten op orde en voorhanden zijn, ook als er privé gevlogen wordt.

Heb ik bij het boeken van de jet ook een document nodig?

Wanneer u een privé jet huurt, wordt bij reservering hiervan om een kopie van het paspoort of identiteitskaart van elke passagier gevraagd. Aan de hand hiervan wordt de passagierslijst samengesteld. Deze passagierslijst is een officieel document dat door immigratiediensten, de bemanning en het terminalpersoneel wordt gebruikt. Daarom is het van belang dat de namen op deze lijst precies overeenkomen met de namen op de identiteitsbewijzen en dat er niet gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld roepnamen of bijnamen. Daarnaast is het met name voor dames van belang dat de meisjesnaam aangehouden wordt. Neem voor vragen hierover gerust contact op met First Class Aviation. Wij informeren u graag over de geldende wetgeving en zorgen ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

First Class Aviation Gallery