Kan ik mijn dieren in een vliegtuig meenemen?

28 maart 2022 – We krijgen regelmatig de vraag of je een dier mee kan nemen als je gaat vliegen. Het algemene antwoord op deze vraag is: dat hangt van je aanbieder af. In ons geval is het antwoord altijd: ja, dat kan. Dieren die onderdeel van het gezin zijn laat u liever niet achter wanneer u op reis gaat. Bij veel lijnvluchten is het mogelijk om dieren in het ruim te vervoeren, maar dat heeft om verschillende redenen niet de voorkeur.

Vliegen met dieren in een lijnvlucht/commerciële vlucht

Bij de bekende luchtvaartmaatschappijen is het vaak mogelijk om dieren mee te nemen op de vlucht, maar wel onder strenge voorwaarden. In de cabine zijn alleen dieren toegestaan die niet groter zijn dan 30 centimeter of meer dan 10 kilo wegen. En als uw dier al aan deze kenmerken voldoet, mag u deze alleen nog meenemen in de cabine door hem of haar in een speciale tas onder uw stoel te plaatsen. Het dier mag tijdens de vlucht niet uit deze tas komen. Zeer stressvol voor een dier, zoals u zich kunt voorstellen.

Het alternatief is uw dier in een bench in het ruim laten meevliegen. Al is dat slechts op papier een alternatief te noemen. In de praktijk is het voor een dier nog veel stressvoller om in het ruim mee te vliegen. De dieren zitten in hun bench of kooi en zijn daardoor niet beschermd tegen turbulentie. Ze vliegen door hun kooi of bench en het komt dan ook regelmatig dat dieren verwondingen aan hun vlucht overhouden. Of erger.

Hoe kan ik veilig en comfortabel met mijn dier(en) vliegen?

Wilt u reizen met uw dieren? Dan kunnen we u alleen aanraden om uw huisdier met een privé jet mee te nemen. U mag uw dier dan gewoon op schoot houden, op zijn of haar dekentje laten liggen en rond laten lopen in de cabine. Dit is vele malen fijner voor het dier zelf, maar ook voor u. Zo geniet u van het gezelschap en de geruststelling dat het goed gaat met uw viervoeter, slang, vogel of prachtige vissen. In een privé vliegtuig worden dieren net zo goed behandeld als mensen. Dat is een service die u van geen commerciële vlucht kunt verwachten.

Om het reizen ook veilig te maken voor het land van bestemming wordt wel van u gevraagd om aan te tonen dat uw dier gechipt is, een huisdierenpaspoort heeft, ingeënt is (tegen hondsdolheid) en dat u landt op een vliegveld dat is goedgekeurd voor het controleren van huisdieren. Aan welke eisen u precies moet voldoen, hangt af van uw bestemming. Wij van First Class Aviation zoeken dit graag voor u uit, wanneer u met ons vliegt.

Geen privé vliegtuig en toch uw dieren meenemen?

Is het reizen met een privé vliegtuig voor u geen optie en wilt u uw dieren toch meenemen op reis? Overweeg dan voor een alternatief vervoersmiddel te kiezen, zoals een auto. We raden het sterk af om in welke situatie dan ook uw dieren met een lijnvlucht te vervoeren. Is er geen alternatief mogelijk, laat uw dieren dan achter bij vrienden of familie die u vertrouwt om de verantwoordelijkheid over uw dieren te dragen.

First Class Aviation Gallery